Roślina miesiąca - Koper ogrodowy
Dorota Maciąg 2018-08-14
Trwa sezon ogórkowy.Skąd takie określenie dla pełni lata, wakacji?
Ponieważ lipiec i sierpień to okres dojrzewania ogórków gruntowych.Czy
będzie błędem powiedzenie, że to czas owocowania ogórków?
Niekoniecznie. Ogórek jest warzywem, ale to co my zjadamy jest
owocem rośliny. Można to jeszcze bardziej zagmatwać. Czy ogórek ma
coś wspólnego z czarną borówką popularnie zwaną jagodą? Tak, obie te
rośliny wytwarzają owoce typu jagoda.Niepodobne? A jednak pozory
mylą.W dużym uproszczeniu jagoda to owoc, który zawiera dużo pestek
wewnątrz.Ogórek jest jednym z najpopularniejszych warzyw, z jakich
robimy przetwory na zimę. Przerabiamy całe tony ogórków: kiszone,
konserwowe, sałatki w najróżniejszych wersjach, królowa niedzielnego
obiadu - mizeria. Dlaczego to więc ogórek nie został rośliną miesiaca?
Czym wyróżnia się niepozorny koperek? Koper ogrodowy (Anethum
graveolens) należy do rodziny selerowatych lub inaczej
baldaszkowatych. Rośliny należace do tej rodziny są łatwo
rozpoznawalne. Na końcu wysokiej, sztywnej łodygi znajduje się złożony
z wielu drobnych kwiatów baldach. Kształtem przypomina wypukły lub
płaski talerzyk.Koper jest rośliną jednoroczną. Pochodzi z Azji
południowo-zachodniej od Morza Śródziemnego po Indie. W naturalnym
środowisku już nie występuje, ale jest bardzo rozpowszechnioną rośliną
uprawową na całym
świecie.W Europie
południowej
uprawiany był już w
III wieku. Do Polski dotarł około XVI w. Gdyby przeanalizować pochodzenie nazwy łacińskiej, to koperek
zawdzięcza ją swoim olejkom eterycznym. Olens z greckiego oznacza pachnący.Intensywny zapach i smak
sprawił, że koper ma szerokie zastosowanie kulinarne. Doceniono również jego właściwości lecznicze. Koper
zawiera wiele mikroelementów, witaminy i sole mineralne.Wszyscy wiemy, że koper wpływa pozytywnie na
proces trawienia. Szczególnie doceniają go rodzice maluchów, które mają wzdęcia, tzw.kolkę. Należy jeszcze
dodać, że ma zastosowanie również w kosmetyce. Byłaby to jednak niepełna opowieść, gdyby dostrzegać
tylko to, co koper daje człowiekowi. Ponieważ ma krótki okres wegetacji, czyli szybko rośnie i dojrzewa,
można go siać dwa lub kilka razy w ciągu sezonu. Koper jest rośliną pokarmową dla wielu owadów. Mszyce
uwielbiają młody koperek, dlatego chcemy mieć w ogrodzie pożyteczne złotooki, których larwy zjadają
mszyce.Dorosłe osobniki, jak również drapieżne osy i wiele innych owadów chętnie zbiera nektar i pyłek z
kwiatów kopru.I na koniec, dlaczego warto siąć więcej kopru niż go potrzebujemy.Gąsiennice jednego z
największych i najpiękniejszych naszych krajowych motyli żywią się koprem.Paź królowej (Papilio machaon),
bo o nim mówimy, w postaci dorosłej żywi się nektarem. Aby zaprosić go do naszego ogrodu wystarczy
uprawiać marchew, pietruszkę, koper, kminek. Przepięknie ubarwione gąsiennice same znajdą drogę na
warzywnik. Ważne jest jednak, aby nie stosować chemicznych środków ochrony roślin. Kilka chwastów na
pewno nie zaszkodzi naszym uprawą. W odróżnieniu od bielinka kapustnika, który potrafi rozwinąć sporą
kolonię, liczba osobników pazia królowej występujących na danym terenie ogranicza się do kilku
osobników.O ile bielinki mogą być faktycznie wkurzające, jak przypuszczą atak zbiorowy na kapustę lub
kalafior, o tyle gąsiennice pazia nie wyrządzą nam szkody, ponieważ mamy odmienne preferencje. Nam
zależy na korzeniu marchwi, a pazie zjadają natkę, my chcemy mieć nasiona kopru, a one zjadają liście.
Warto pójść na mały kompromis, aby mieszkać pod jednym dachem z tak pięknymi motylami.
Witaj Przybyszu ….
Siądź wygodnie, wsłuchaj
się w odgłosy lasu, szum
wody, świergot ptaków…..