Roślina miesiąca - Koper ogrodowy

Dorota Maciąg  2018-08-14 Trwa sezon ogórkowy.Skąd takie określenie dla pełni lata, wakacji? Ponieważ lipiec i sierpień to okres dojrzewania ogórków gruntowych.Czy będzie błędem powiedzenie, że to czas owocowania ogórków? Niekoniecznie. Ogórek jest warzywem, ale to co my zjadamy jest owocem rośliny. Można to jeszcze bardziej zagmatwać. Czy ogórek ma coś wspólnego z czarną borówką popularnie zwaną jagodą? Tak, obie te rośliny wytwarzają owoce typu jagoda.Niepodobne? A jednak pozory mylą.W dużym uproszczeniu jagoda to owoc, który zawiera dużo pestek wewnątrz.Ogórek jest jednym z najpopularniejszych warzyw, z jakich robimy przetwory na zimę. Przerabiamy całe tony ogórków: kiszone, konserwowe, sałatki w najróżniejszych wersjach, królowa niedzielnego obiadu - mizeria.  Dlaczego to więc ogórek nie został rośliną miesiaca? Czym  wyróżnia się niepozorny koperek? Koper ogrodowy (Anethum graveolens) należy do rodziny selerowatych lub inaczej baldaszkowatych. Rośliny należace do tej rodziny są łatwo rozpoznawalne. Na końcu wysokiej, sztywnej łodygi znajduje się złożony z wielu drobnych kwiatów baldach. Kształtem przypomina  wypukły lub płaski talerzyk.Koper jest rośliną jednoroczną. Pochodzi z Azji południowo-zachodniej od Morza Śródziemnego po Indie. W naturalnym środowisku już nie występuje, ale jest bardzo rozpowszechnioną rośliną uprawową na całym świecie.W Europie południowej uprawiany był już w III wieku. Do Polski dotarł około XVI w. Gdyby przeanalizować pochodzenie nazwy łacińskiej, to koperek zawdzięcza ją swoim olejkom eterycznym. Olens z greckiego oznacza pachnący.Intensywny zapach i smak sprawił, że koper ma szerokie zastosowanie kulinarne. Doceniono również jego właściwości lecznicze. Koper zawiera wiele mikroelementów, witaminy i sole mineralne.Wszyscy wiemy, że koper wpływa pozytywnie na proces trawienia. Szczególnie doceniają go rodzice maluchów, które mają wzdęcia, tzw.kolkę. Należy jeszcze dodać, że ma zastosowanie również w kosmetyce. Byłaby to jednak niepełna opowieść, gdyby dostrzegać tylko to, co koper daje człowiekowi. Ponieważ ma krótki okres wegetacji, czyli szybko rośnie i dojrzewa, można go siać dwa lub kilka razy w ciągu sezonu. Koper jest rośliną pokarmową dla wielu owadów. Mszyce uwielbiają młody koperek, dlatego chcemy mieć w ogrodzie pożyteczne złotooki, których larwy zjadają mszyce.Dorosłe osobniki, jak również drapieżne osy i wiele innych owadów chętnie zbiera nektar i pyłek z kwiatów kopru.I na koniec, dlaczego warto siąć więcej kopru niż go potrzebujemy.Gąsiennice jednego z największych i najpiękniejszych naszych krajowych motyli żywią się koprem.Paź królowej (Papilio machaon), bo o nim mówimy, w postaci dorosłej żywi się nektarem. Aby zaprosić go do naszego ogrodu wystarczy uprawiać marchew, pietruszkę, koper, kminek. Przepięknie ubarwione gąsiennice same znajdą  drogę na warzywnik. Ważne jest jednak, aby nie stosować chemicznych środków ochrony roślin. Kilka chwastów na pewno nie zaszkodzi naszym uprawą. W odróżnieniu od bielinka kapustnika, który potrafi rozwinąć sporą kolonię, liczba osobników pazia królowej występujących na danym terenie ogranicza się do kilku osobników.O ile bielinki mogą być faktycznie wkurzające, jak przypuszczą atak zbiorowy na kapustę lub kalafior, o tyle gąsiennice pazia nie wyrządzą nam szkody, ponieważ mamy odmienne preferencje. Nam zależy na korzeniu marchwi, a pazie zjadają natkę, my chcemy mieć nasiona kopru, a one zjadają liście. Warto pójść na mały kompromis, aby mieszkać pod jednym dachem z tak pięknymi motylami.
Klub Przyrodników Regionu Radomskiego 2021

Witaj Przybyszu ….

Siądź wygodnie, wsłuchaj

się w odgłosy lasu, szum

wody, świergot ptaków…..